Hotel Viktória
HU
DE
EN

Foglalás
Ajánlatkérés


Sárvár

Sárvár vas megye egyik legszebb kisvárosa, lakosainak száma 16 ezer. A nyugati határ vidékről a Balaton irányába tartó, 84. sz. főút mentén fekszik, a Kemeneshát dombvonulataival körülvéve. Nevét valószínűleg arról a földesvárról kapta, amelyet a IX. század végén építettek honfoglaló őseink a Rába és a Gyöngyös összefolyásánál. A vár azóta is jelentős szerepet játszik a település történelmében. A politikus, hadvezér, humanista Nádasdy kora kulturális központjává tette a várat, iskolát építtetett, udvarában művészeket, gondolkodókat hívott meg. Nádasdy Tamás pártfogoltja volt Tinódi Lantos Sebestyén is, akit a városban temettek el. A Sárváron alapított nyomdában jelent meg Sylvester János „Grammatica Hungarolatina” című munkája, mely az első nyomtatásban fennmaradt magyar nyelvtankönyv.
Sárvár fejlődése a reformkorban is folytatódott. 1830 és 1870 között számos míves épülettel gazdagodott a város, melyek Geschrey Sámuel építőmester tevékenységéhez kötődnek. Kultúrális rendezvények sora várja a vendégeket: nemzetközi folklór- és fúvós fesztivál, Históriás napok, vásári mulatságok, Szent Iván éj, Huszártalálkozó.Városnéző séta
A Nádasdy-vár épületegyüttese nemcsak a történeti szempontból meghatározó eleme a városnak. A Sárvár szívében magasodó, legtöbbet kaputornyával és a várárkot átívelő boltíves hídjával ábrázolt várkastély a nemzeti örökség része. Otthont ad a Nádasdy Ferenc múzeumnak és betölti a város művelődési és kulturális központjának szerepét. A városnézést célszerű itt kezdeni, a későbbiek során a vár pompás tájékozódási pontként is szolgál.

A vörös téglából rakott hídon áthaladva érünk a várba. A kapubejáró boltíves előcsarnokában található a múzeum bejárata. A lépcsőkön túljutva máris elénk tárul a vár díszterme, a hazai barokk egyik legimpozánsabb belső tere. Az oldalfalak freskóin ószövetségi jelenetek, a mennyezeten pedig csataképek láthatók. A múzeum helyiségeiben tematikus kiállítások (történeti, nyomda- és térképtörténeti, iparművészeti) nyertek elhelyezést. Az egyre bővülő huszárgyűjtemény és kiállítás nemzetközi jelentőségű.

A szabálytalan, ötszögű zárt belső udvarról közelíthető meg a Sylvester Könyvtár és a Művelődési Központ. Az épületben működő Galeria Arcis időszaki tárlatain rangos hazai és külföldi képző- és iparművészek alkotásai láthatók.

A Nádasdy-várral szemben található a múlt század első harmadában klasszicista stílusban épült evangélikus templom. A templomtól a város főterére jutunk. A tér meghatározó épülete a katolikus Szent László templom. A mögötte álló kétszintes óvodaépület két dologról is híres, itt tanított Gárdonyi Géza, és itt működött a Nádasdy-féle iskola.

A várból jobbra indulva a várárok helyén kialakított park évszázados platánjai kísérik a járókelőt a vár szomszédságában lévő Arborétum bejáratához. A nagy múltra tekintő növénykert utcai frontja nem árulkodik a közel tízhektáros természetvédelmi területről. A száznál is több különleges fajta megismerése órákig tartó kikapcsolódást jelent a látogatóknak. A Gyöngyös patakból táplált mesterséges tavak és a sétányok melletti szobrok teszik élmény gazdaggá a kertészkertben tett kirándulást.

A Sárvár idegenforgalmi jelentőségének megfelelő programokkal várja Sárvárra a látogatókat. A rendezvények jelentős részének a Nádasdy-vár belső udvara ad helyet. Itt tartják a másfél évtizedes múltra visszatekintő nemzetközi folklórfesztivált. A közel egy hétig zajló programok tetőpontja, az augusztus 20-i gálaműsor leglátványosabb mozzanata, a résztvevők karneváli hangulatot idéző jelmezes felvonulása a belváros utcáin. Szintúgy a várhoz kötődnek a rendszeresen megtartott nemzetközi fúvósfesztiválok, a nemzetközi huszártalálkozók, valamint a Tinódi Sebestyén szellemét idéző énekelt vers-dal találkozók, a Históriás Napok. Az évad zárásaként pedig késő ősszel zajló Simon-Júdás vásár érdemel említést félezer árusító sátrával és hatalmas vásári forgatagával. Az időjárástól függően nagyszerű felüdülést nyújthat a Csónakázó-tó és a Vadkert környéke, ahol a horgászattól a lovaglásig sokféle sport űzhető.
 

Hírlevél
Feliratkozás


Amennyiben szeretne értesűlni legújabb ajánlatainkról, akcióinkról adja meg email címét és jelentkezzen hírlevelünkre.

Ajándékutalvány
rendelés


Megrendelés

Amennyiben ajándékutalványt szeretne kérni tőlünk, kérjük töltse ki űrlapunkat, vagy írjon e-mailt! Kollégáink 24 órán belül elküldik ajánlatunkat!