Hotel Viktória
HU
DE
EN

Foglalás
Ajánlatkérés


Sárvári Arborétum

Az arborétum a hotel közvetlen szomszédságában fekszik, Sárvár központjában. Eredetileg két patak összefolyásának lápos területére épült. A vár sorsához szorosan kapcsolódott a kert, a mai arborétum sorsa is. Már a magyar reneszánsz idején híres kert volt Sárvárott. A legrégebbi fák mint egy 300 évesek. Az Országos Természetvédelmi tanács 1952-ben helyezte védelme alá. A jelenlegi területe valamivel meghaladja 10 hektárt.

Arborétumi séta Sárvár szívében
Belépve a kapun, jobb kéz felől babérmeggyek és magyalok változatos gyűjteménye kelti fel a látogató érdeklődését. Az alapfajok mellett a keskenylevelű és a bolgár származású babérmeggy is megtalálható.A délutáni napfény "glóriával" övezi a szebbnél szebb magyalok változatait. A rombuszlevelű magyal Kínából származik. További színfoltot jelentenek még a keskeny- és a nagylevelű változatok. Az üde zöld, fényes levelek mögött zöld és tatár juharok takarják a szomszédos épület falát. Kiszáradt facsonkon borostyán tekereg, télen is zöldnek mutatva az elpusztult öreg fa kérgét.

Balra néhány fiatal tujaváltozat látható. Nem messze tőle egy fehérluc kuporog a fűben apróka termetével. Ezüstösen, kéken csillog az atlaszcédrus, laza ágaival könnyeden álldogál. Annál tömöttebbek, merevebbek a mellette álló ezüstfenyők, melyek őshazájuk, a magashegységek hangulatát keltik ezen a száraz levegőjű, meleg, kisalföldi tájon. Itt a nyárfák érzik igazán jól magukat, melyek közül néhány nagylevelű faj épp a fenyők közelében nyúlik a magasba.
Ha májusban járnánk erre, itt is, ott is feltűnnének a havasszépe sokszínű, gyönyörű virágai. Az Arborétum klímája kedvező fejlődésükhöz, egyre több helyen látjuk betelepítve a különböző változatokat. Előttünk az útelágazásnál a téglavörös és lila változatok díszlenek. A mintegy 140 éves tiszafa sötétzöld ágai mögött megpillantjuk az Erdészeti Tudományos Intézet Észak-dunántúli Kísérleti Állomásának központi épületét. A kétemeletes főépület jobb oldalán kékes fényű laza piramisként nyúlik magasra egy atlanti cédrus. Mellette az út másik oldalán egy oregoni hamisciprus áll.

Az atlanti cédrus mögött találjuk az ország egyik legöregebb tiszafáját. Igen lassú növekedésű fa, ezért erdőgazdasági jelentősége nincs, de a fafaragók kedvelik szép színű fáját. Az impozáns méretű tiszafaágak közül emelkednek ki azok a hatalmas feketefenyők, melyeknek ellaposodott, sötét koronái már a bejáratnál magukra vonták a tekintetet, 160 év alatt kb. 35 méterre nőttek, bár napjainkra növekedésük jelentősen lelassult. A sekély, gyenge termőképességű talaj jó hasznosítója ez a mediterrán éghajlattól származó fafaj, melynek gyantás, puha fáját az épületasztalosok használják, de jó farostlemez- és papírgyártásra is. Nem messze a feketefenyőktől magaskőrisek egylevelű változata látható.

A magnóliabokrok lila és fehér virágai között érleli magas C-vitamin-tartalmú, nagy, piros bogyóját a ráncoslevelű rózsa. Felette hosszú termését lengeti a szivarfák egy kis csoportja. Szűkös időkben ebből készült a babaszivar.
Ahogy kanyarodik az út, megpillantjuk az igen ritka érdes stótrax-cserjét, mely tavasszal apró fehér virágairól, ősszel csüngő, szőrös terméséről ismerhető fel.
Egy kínai mézesfa, mellette szomorú alakú borsófa lógatja ágait. Az út másik oldalán egy szomorúeper kelti az elmúlás hangulatát. Az eper mögött mogyoróbokrok, melyből sokat találunk az arborétum területén.

Kis térre érkeztünk. Szemben Koltai György szobra, balra fahíd, mely átível a Gyöngyösön, jobbra az öreg platánok között pedig szép kilátás nyílik a bejárat irányában lévő tisztásra. A pad fölé mint óriás boltozat borulnak a körülbelül 35 méter magas platánok. Ezek nemcsak az arborétum, de a Sárvár környéki erdők legszebb példányai is.

Ha átsétálunk a fahídon, először két nagy mocsárciprus között visz utunk. A világoszöld, puha tűlevelek ősszel vörösesbarnára színeződnek, s lehullanak. Ha a hídon megállunk egy percre, láthatjuk a Gyöngyös-patak nem túl tiszta, lustán folyó vizét. Átérve egyik oldalon szomorú magaskőrist, másikon egy magasba törő simafenyőt találunk. Alatta teljes pompájában néhány hortenzia virágzik fehérben, rózsaszínben. Szép sötét hátteret ad a virágerdőnek a kínai szúrósfenyő széles tűjű lombja. A patakpartot - a keresztezésben, nemesítésben alapanyagként szolgáló - nyárak követik Az út mellett egy kolorádófenyő alatt örökzöld bangita bokra díszlik, mellette lucok és egy ezüstfenyő.

Szemben, az út másik oldalán díszalmák szegélyezik a nagy tisztást.
Háttérben a szolgálati lakások láthatók, néhány különlegességgel, mint például a kámoni törpeluc, amit Bánó István erdőmérnök talált és szaporított el a Kámoni arborétumban, vagy az aranyos tiszafa, melynek oszlopos alakja felfelé szélesedik. Itt terpeszkedik még a kínai boróka és a mamutfenyő földig ágas sudár alakja. A tisztás közepén egy lucváltozat hosszú ágai kígyóznak, mely a gyérgallyú luc egy ritka példánya.
Ha továbbsétálunk a tó felé, nyírek és kaliforniai nagymagvú tiszafák szegélyezik utunkat. A tóhoz érve a páfrányfenyő törzse mögött sártölgy ágai hajlanak a vízre.
A volt gyümölcs széléhez érve bontakozik ki előttünk az ország egyik legszebb tornyostölgy példánya. Amint az út követi a tópart vonalát, meglátjuk a földre hajló ágaikkal igazi lombsátrat alkotó 2-300 éves kocsányos tölgyeket. Ezek a tölgyek - néhány zárt állományban levő társukkal együtt - már az arborétum létesítésének kezdetén is szép, méretes egyedek lehettek.

A vadregényes tóparton
Visszasétálunk a tóhoz, majd jobbra fordulva tovább haladunk a víz mentén. Itt már az őshonos, ártéri erdőket alkotó hazai fafajok dominálnak: a mézgás éger, a kocsányos tölgy, a magaskőris, a mezei juhar...
Ahol a tó elkeskenyedik, kis híd vezet át rajta. Sétáljunk át a hídon, ahol egy magaskőris szomorúváltozata fogad bennünket. Sűrű erdőn át vezet utunk óriás platánokkal, vöröstölgyekkel takarítva. Visszaérkezve néhány méter után balra lekanyarodunk. Nyugati ostorfák alatt havasszépe virágai illatoznak májusban. A japán babérhanga cserjével szemben díszcseresznye, ezüstös atlaszcédrus, lucok néznek farkasszemet. Hatalmas példány a Kínából származó páfrányfenyő, melyet hazájában és Japánban szent faként tisztelnek. Néhány méternyire mögötte másik fenyőóriás, a mamutfenyő bontakozik ki teljes pompájában. Kaliforniában évezredes rokonai élnek, melyek a 80-100 m magasságot is elérik.

Túl a Gyöngyösön
Átsétálva a Gyöngyös fölött átívelő fahídon, egy nagy platán hatalmas törzsét pillantjuk meg. Előttünk tenyérnyi leveleit mutogatja egy vöröstölgy. Ezt követik a dr. Kopecky Ferenc által létesített tölgygyűjtemény többi egyedei. Épszélű levelei vannak a gesztenyelevelű tölgynek, míg a kanál formára emlékeztet a kanalaslevelű tölgy. Nem messze az útelágazásnál hatalmasra nőtt kislevelű hárs lombsátra alá érkezünk. Kedvelt pihenőhely ez. Megpillanthatjuk innen azt a "babaházat", melyet 1923-ban épített Ferenc herceg a gyerekeinek.

Most pedig elérkeztünk parkunk egy nevezetességéhez, a japán származású sudár liliomfához. Óriási levelei messziről magára csalogatják a tekintetet. Nagy, fehér, illatos virágai tavasszal nyílnak, ősszel eljutunk a hársak gyűjteményéhez, ahol az ezüsthárson és a krími hárson kívül a szeldeltlevelű hárs bizarr példánya is megtalálható.

Örökzöld puszpángváltozatok szegélyezik az utat.
Ezzel visszaérkeztünk a vasrácsos bejárathoz, reméljük, kellemes sétánkon sok új növénnyel ismerkedtek meg.

Hírlevél
Feliratkozás


Amennyiben szeretne értesűlni legújabb ajánlatainkról, akcióinkról adja meg email címét és jelentkezzen hírlevelünkre.

Ajándékutalvány
rendelés


Megrendelés

Amennyiben ajándékutalványt szeretne kérni tőlünk, kérjük töltse ki űrlapunkat, vagy írjon e-mailt! Kollégáink 24 órán belül elküldik ajánlatunkat!